Chastite.BG
0887 222 020 | 0889 255 251
Понеделник-петък 09:00-18:00
Масла за двигател как да изберем

Масла за двигател


Моторното масло е един от най-важните компоненти на автомобила. А неговата смяна е най-същественият фактор за това какво ще бъда състоянието на двигателя на вашето превозно средство.


Според технологията на производство моторните масла се делят натри вида: минерални, полусинтетични и напълно синтетични.


Минералните са изцяло на природна основа, получават се при обработка на нефт. 

Полусинтетичните са смес между синтетични и минерални масла. В тях се изчистват всички недостатъци на минералните, получават се от най-чистия продукт на петрола - газта.

Напълно синтетичните масла се получават по химичен път, като базовото минерално масло се заменя с масло от синтетичен произход. Те са най-качествените и най-скъпите, защото тяхното качество и чистота са изцяло контролирани.

 

Едно от главните свойства на моторните масла е тяхната гъстота (вискозитет) и промяната й според различните температури. Те могат да бъдат зимни, летни и за всички сезони. У нас най-разпространени са последните, като характерно за тях е, че имат двойно обозначение - например 15W40. Първото число показва нискотемпературните свойства на маслото (колкото по-малко е то, толкова по-подвижно е маслото при ниски температури), а второто число показва гъстотата на маслото при 100 градуца по Целзий.

 

Според гъстотата си най-често срещаните масла за двигател са:

 

* минерални - 10W40, 15W40. Те дават основна защита на двигателя и смяната им е по-честа.

 

* полусинтетични - 5W30, 10W40, 15W40. Дават по-добра защита от минералните и смяната им е на по-дълъг период от време.

 

* напълно синтетични - 0W30, 0W40, 5W40. Износването е намалено, а показателите на двигателя при работа при по-високи температури са по-добри. 

 

Какво масло за двигател да изберете?


 

Маслата от серията на Total са ключ към живота на вашия двигател. Те съдържат три главни компонента - базово масло, полимери и добавки за качеството на работата. Различните им функции са жизнено важни за създаване на предпоставки за качествена работа на двигателя. 

 

Масло за двигателЗа маслата на Total е характерно, че предпазват двигателя от прегяване, намаляват триенето на каросерията, защитават от износване, осигуряват чистотата на двигателя като препазват от натрупване на мръсотия и осигуряват добра компресия на цилиндъра и максимална ефикасност на двигателя. А маслата от серията Total Quarts оптимизират работата на двигателя, помагат при спестяването на гориво и осигуряват защита на системите за последваща обработка при най-новите двигателни системи.

 

TOTAL QUARTZ INEO - референция сред антизамърсяващите продукти. Тази серия обхваща синтетични масла, които регулират съдържанието на SAPS (сулфатна пепел, фосфор и сяра). Тя осигурява чистота, защита и максимално предпазване на околната среда - това е така, защото се осигурява работа на пълния капацитет дори и на най-новите двигатели, като по този начин се намалява изпускането на вредни емисии. Тези масла са подходящи за всички дизелови и бензинови двигатели и при всякаква употреба, дори и най-интензивна. Те намаляват разходите на шофьора и осигуряват оптимална работа на почистващите системи.

 

TOTAL Quartz 9000 - предимствата на синтетичните технологии. Тази серия обхваща синтатични масла с употреба на химични компоненти, които осигуряват по-добра термална стабилност. Тя задоволява всички изисквания за всички видове употреби, като осигурява по-добра течливост при студено време за по-лесно стартиране. Има и подобрени анти-окислителни и почистващи функции за оптимална чистота на двигателя.

 

TOTAL Quartz 7000 - осигурена защита на двигателя. В базовите масла на тази серия се съдържа комбинация от синтетични и минерални масла. По този начин е създадена по-добра защита от износване и по-добра чистота на двигателя, засилена е устойчивостта при различните температури и се ограничава влошаването на маслото между интервалите на смяна.

 

TOTAL Quartz 5000 - правилното решение за стандартно използване. Тази серия масла е създадена на минерално базирани масла, към които има различни добавки, една от които са полимери. Техническите качества на тези продукти ги правят идеални за стандартна употреба. Предимствата, които осигуряват, са ефективна защита от износване и предпазване от замърсяване на чувствителните части на двигателя.