Chastite.BG
0887 222 020 | 0889 255 251
Понеделник-петък 09:00-18:00
Историята на BMW

BMW история


За да разберем BMW днес, трябва да се запознаем с неговата история - последните сто години, които вдъхват "аромата" на днешните автомобили. Онази съставка, която ги прави толкова специални, може да се разглежда почти като душата на човек. BMW притежава не само собствена личност, но и дава особено приятно усещане при шофиране, което е заложено и в идеологията, която до ден днешен определя концепцията на марката: "Автомобилът за водача". Така се създава връзка между колата и шофьора, която може да продължи цял живот. За сравнение - принципът на основния конкурент - Mercedes-Benz, е "Автомобилът за пътниците" и по този начин всяка марка  върви по свой път, опитвайки се да докаже, че именно той е правилният.
Не всеки знае обаче, че BMW започва като производител на самолетни двигатели около Първата световна война. Карл Фридрих Рап и Густав Ото - син на човека, изобретател двигателя с вътрешно горене, сливат своите компании в един авиационен завод с името BMW. Тези три магични букви означават Bayerische Motoren Werke ("Баварски моторни заводи"). Думата "мотор", която е в основата на този акроним, е и ключовата част, около която BMW изгражда всеки свой продукт.


От 1928 г. започва ерата на автомобилостроенето на дружеството с купуването на германския завод, който произвежда колите Dixi. Така те се превръщат в първите автомобили под марката BMW. А характерната решетка на радиатора, която често бива наричана и "ноздрите на BMW", се появява през 1933 г. с модела 303 - това е и първата кола на марката с шестцилиндров двигател.
През 1936 г. на пазара е пуснат легендарният спортен "роудстър" - открит двуместен автомобил. Заедно с него се появяват няколко авангардни до този момент въведения в авточастите BMW - шестцилиндров двигател от алуминиеви сплави, тръбна рама и клапанен механизъм с щанги. Този модел се превръща в легенда и прославя компанията дотолкова, че от този момент всички автомобили със синьо-белия знак започват да се свързват с идеята за високо качество. BMW е и един от първите автомобилни брандове в света, които въвеждат електронната система за регулиране на мощността на двигателя.
Най-известният обаче автомобил от марката безспорно е BMW Z3 - автомобилът на Джеймс Бонд - синтез от класически дизайн и динамичност, който бързо се превръща в "бестселър" на американския пазар.


Днес BMW е един от световните отличници в производството на автомобили – все по-икономични и модерни, мотоциклети и двигатели. Това е и един от най здравите автомобили със сравнително поносими цени на авточастите. Тук можете да купите и авточасти за БМВ .Фабриката се намира в Мюнхен, Германия, където е и уникалният музей, в който могат да се видят всички експонати от историята на бранда.