Въздушен филтър за всички марки автомобили

Въздушен филтър за ABARTH

Въздушен филтър за ALFA ROMEO

Въздушен филтър за AUDI

Въздушен филтър за BMW

Въздушен филтър за CHEVROLET

Въздушен филтър за CHRYSLER

Въздушен филтър за CITROËN

Въздушен филтър за DACIA

Въздушен филтър за DAEWOO

Въздушен филтър за DAIHATSU

Въздушен филтър за FIAT

Въздушен филтър за FORD

Въздушен филтър за HONDA

Въздушен филтър за HYUNDAI

Въздушен филтър за INFINITI

Въздушен филтър за IVECO

Въздушен филтър за JEEP

Въздушен филтър за KIA

Въздушен филтър за LANCIA

Въздушен филтър за LAND ROVER

Въздушен филтър за LEXUS

Въздушен филтър за MAZDA

Въздушен филтър за MERCEDES-BENZ

Въздушен филтър за MINI

Въздушен филтър за MITSUBISHI

Въздушен филтър за NISSAN

Въздушен филтър за OPEL

Въздушен филтър за PEUGEOT

Въздушен филтър за PORSCHE

Въздушен филтър за RENAULT

Въздушен филтър за ROVER

Въздушен филтър за SAAB

Въздушен филтър за SEAT

Въздушен филтър за SKODA

Въздушен филтър за SMART

Въздушен филтър за SUBARU

Въздушен филтър за SUZUKI

Въздушен филтър за TOYOTA

Въздушен филтър за VOLVO

Въздушен филтър за VW

Вашият автомобил се нуждае от работещ въздушен филтър

Всеки автомобил, задвижван от двигател с вътрешно горене е оборудван с въздушен филтър. За процеса на горене е необходим кислород, който се доставя от въздуха. За изгарянето на един литър гориво са необходими около 10 000 литра кислород.

Въздушният филтър предотвратява навлизането на прах, твърди частици, насекоми и други замърсявания в двигателя и подсигурява качествена горивна смес.

Какво е въздушен филтър за кола?

Предлага се в различни форми: плоски, кръгли или цилиндрични. Изработва се от: нагънат материал, който може да е памук, синтетична хартия или пяна.

Видове въздушни филтри

Основно те се разделят на:

  • Омаслени въздушни филтри - някои съвременни всмукателни колектори имат омаслени филтри, които позволяват по-голям въздушен поток и почистват около 98% от замърсяванията във въздуха.Те се изработват от памук и се почистват лесно. Маслото върху тях ограничава проникването микрозамърсители, а по-големите отвори позволяват по-лесно преминаване на въздуха.Предимствата им са в продължителното използване. Те могат да се перат и използват многократно, но при неправилно омасляване може да се повреди сензора за въздушен поток.
  • Сухи въздушни филтри - предпочитани от производителите на оригинално оборудване (OEM). За производството им се използва хартия или пяна. Пропускателната им способност е по-малка от омаслените, но филтриращата им способност е над 99%. Предимствата им са, че изискват малка поддръжка и са по-подходящи за сухи и прашни експлоатационни условия. Като недостатък може да се посочи, че те не се използват повторно. След замърсяване се заменят с нови.

По форма въздушният филтър може да е:

  • Панел или плосък - представлява плоска равнина с заоблени и заострени краища. Характерна е за сухи филтри.
  • Цилиндричен или конусен - има по-голяма повърхност и пропускат повече въздух. Омаслените филтри използват форма на пресечен конус. Това позволява на въздуха да постъпва с еднаква скорост.

В зависимост от материала на изработване:

  • Хартиен въздушен филтър - използва се масово в съвременните превозни средства. Хартията е нагъната, под формата на плисета за да има повече повърхност. Използва се еднократно.
  • Памучен въздушен филтър - наричан е още марлен филтър. Памучната марля или вата е един от най-използваните материали за този тип филтри, защото позволява постъпването на повече въздух към всмукателния колектор. Характерен е за омаслените филтри и трябва да се почиства на всеки 8 000 километра пробег.
  • Дунапренов въздушен филтър или филтър от пяна е евтин вариант, подходящ за прашни условия на шофиране и някои видове селскостопански машини. Той също е омаслен, но в повечето случаи предварително и не изисква смазване. Не се почиства и е за еднократна употреба. По ефективност отстъпва на въздушния и памучния филтър.

Защо трябва да се сменя редовно?

Въпреки простото си устройство, всеки филтър въздушен трябва редовно да се проверява и сменя, защото състоянието му е от съществено значение за нормалната и ефективна работа на двигателя. Основните ползи за автомобила от качествен филтър са:

  • Качествена горивна смес, която поддържа максимална мощност на двигателя и подобрява ускорението на автомобила.
  • Икономия на гориво, поради добро изгаряне на горивната смес. При запушен въздушен филтър се намалява количеството въздух към двигателя и това го кара да работи по-интензивно и да използва повече гориво.
  • Намаляване на вредните емисии, изпускани в атмосферата - изправният въздушен филтър предотвратява появата на черен дим, вследствие на непълно изгаряне, от което и по-голямо замърсяване на околната среда.
  • Предпазва елементите на двигателя от повреждане в следствие на попадане на твърди частици в него.

Кога се сменя въздушен филтър?

Всички филтри са консумативи за автомобилите и в определен момент се сменят. На колко километра се сменя въздушен филтър е посочено в инструкцията за експлоатация на конкретния автомобил, но и при наличието на някои симптоми за запушен въздушен филтър като:

  • Свети лампата за проверка на двигателя - това не винаги означава, че причината е във филтъра, но при запушен филтър липсата на въздушен поток води до въглеродни отлагания, които задействат светването на лампата.
  • Появата на странни звуци от двигателя при липсата на чист въздух като пукане, прекъсване или бълбукане.
  • Наличието на черен дим, излизащ от ауспуха. Това е признак за повече гориво в горивната смес и недостатъчно кислород за правилното и изгаряне.
  • Мирис на бензин - липсата на достатъчно кислород води до задържане на гориво, което не изгаря докрай и излиза през изпускателния колектор, откъдето и идва мириса на бензин.
  • Проблеми със стартирането на двигателя - неизгорялото гориво може да причини прекъсвания на двигателя. Остатъците от сажди се натрупват върху запалителните свещи, които не функционират правилно.
  • Намалена мощност - ако усещате, че автомобилът ви не се ускорява и не върви както преди, то твърде възможно е причината да е в недостатъчното количество въздух.
  • При оглед въздушният филтър изглежда замърсен - добре е да проверявате периодично визуално въздушния филтър, особено при затруднена работа на двигателя.

Как се сменя въздушен филтър?

Смяна въздушен филтър може да извършите сами или да посетите автосервиз. Той се изважда след като се развъртят болтовете на капака, след което цялата кутия за въздушен филтър се почиства с прахосмукачка и влажна кърпа. Поставя се новият филтър и се затяга капакът.

Не подценявайте навременната смяна на въздушния филтър. От него зависи ефективната работа на двигателя и автомобила като цяло. Повечето ръководства за експлоатация на автомобил препоръчват смяна на въздушния филтър на 15 000 до 25 000 километра пробег. Извършвайте смяната навреме, за да се избегнат проблеми при замърсен въздушен филтър и да не се стига до сериозни повреди по автомобила.

Категории

Този сайт използва бисквитки. За повече информация тук
Разбрах