Chastite.BG
0887 222 020 | 0889 255 251
Понеделник-петък 09:00-18:00
Съединител

 Съединител


 Съединителят свързва коляновия вал с предавателната кутия, като при необходимост може да ги отделя един от друг и отново плавно да ги съединява. Освен това той може да "преплъзва" и така да предпазва силовото предаване от претоварване и счупване на съединителя.
В леките автомобили се използват леки еднодискови, а в товарните и автобусите - еднодискови или двудискови съединители. Най-важната част от съединителя е т.нар. задвижващ диск, който предава въртящия момент от коляновия диск. Той се състои от метален диск, върху предната и задната плоскост, на който са залепени и захванати с нитове тънки дискове от специален материал - феродо. Феродото (името му идва от фирмата, която първа го е създала) е изработено от азбест и месингови стружки, споени с пластмасови смоли. То има голям коефициент на триене, който се запазва при висока температура - до 400 градуса по Целзий. Феродовият (задвижваният) диск се притиска силно към задвижващия (към меховика) от притискателния диск. Силата на притискане се създава от 6 - 8 големи пружини или от една централна такава. Работа на съединителя


Притискателният диск винаги притиска феродовия към меховика и благодарение на триенето, което се създава между тях (затова съединителят се нарича триещ), въртящият момент се предава от маховика към вала, на който е поставен феродовия диск. Когато трябва да се отдели двигателят от силовото предаване, водачът натиска педала на съединителя, движението на педала се предава на муфата, която изстласква горния край на лоста за изключване напред, с което долният му край се премества назад и така изтегля притискателния диск назад. Така вече няма триене и връзката между двигателя и силовото предаване е прекъсната. При отпускане на педала пружините отново прилепват феродовия диск към меховика и връзката се възстановява. За да се предпази силовото предаване от пренатоварване или неумело, бързо отпускане на педала, между феродовия диск и главината му има малки пружини, които се свиват и поемат удара от включването на съединителя.


СъединителЗа да се намали темпът от износване на феродовия диск и да се предодвратят счупвания на части в скоростната кутия, трябва да се спазват следните правила при шофиране:

1. Педалът на съединителя се натиска винаги докрай, като под него - на пода на купето, не трябва да има нищо, което да ограничава хода му.

2. Педалът се натиска бързо (не рязко) и се отпуска постепенно и плавно.

3. По време на движение педалът не се изпозлва като опора за крака.


От голяма важност е поддържането на нормативния свободен ход на педала (съединителя). Липсата на свободен ход (съединителят отделя "високо"), както и прекалено големият свободен ход (отделянето става "ниско"), водят до ускорено износване на феродовия диск, като във втория случай е затруднено и превключването на скоростите, което пък води до ускорено износване на синхронизаторите и зъбните колела в скоростната кутия. В тази връзка съединителят е в добро състояние, когато без усилие и шум се извършва превключването на задна предавка.


съединител


Смяна на съединител


По време на експлоатация феродовият диск се износва, като скоростта на износване зависи от честотата на употреба на съединителя, т.е. дали автомобилът се движи предимно в градски или извънградски условия. Износеният феродов диск не може да включи плавно и при рязко подаване на газ двигателят форсира, без това да се отразява на скростта на автомобила. Това са белези на пределно износване и дискът трябва да се подмени с нов (съединителят е за смяна)


В нашият онлайн магазин ще намерите съединител за всички видове автомобили.


Съединител