Chastite.BG
0887 222 020 | 0889 255 251
Понеделник-петък 09:00-18:00
Смяна на накладки

Смяната на накладките е изключително лесен процес, който отнема не повече от двадесет минути и който всеки може да извърши сам с помощта на съобразени за целта инструменти - крик, подходящ гаечен ключ, спирачна течност, ръкавици за предпазване на ръцете и, разбира се, комплект нови накладки. А дали те са за смяна, разбираме чрез специално поставени индикатори за износване, които в един момент започват да издават неприятен скърцащ звук при докосването със спирачния диск, или както вероятно сте чували " свират ти накладките"


Нови накладки


 


Важно е още отначалото да се отбележи, че винаги се работи върху едната страна на автомобила – например първо с дясното предно и дясното задно автомобилно колело, а не с предни и задни поотделно.


Първата стъпка е развиване на болтовете на джантите до половина, след което колата се повдига с крик, така че гумите да могат лесно да се извадят за да достигнете до накладките.


Двата болта, които захващат спирачния апарат, се развиват - според марката на автомобила те могат да се намират от вътрешната или от външната страна. Обикновено е достатъчно да се свали само долният болт, за да се отвори апаратът който държи накладките. След това накладките се издърпват от щипките, които ги държат.


  


След като старите накладки се свалят на тяхно място се захващат новите - за улеснение повечето накладки вървят в комплект с нови захващащи скоби, поставящи се заедно с тях. Комплектите могат да съдържат и пакет грес за намазване на скобите с цел предодвратяване на скърцащ звук, който се появява, докато частите се нараснат. Новите накладки се слагат на мястото на старите, а буталата, които ги притискат, се връщат обратно. 


Накладки и спирачна течност


През това време трябва да се следи нивото на спирачната течност, което с избутването на буталата започва да се покачва. Ако течността заплашва да прелее, може да се изсмуче някакво количество от нея с помощта на спринцовка, но така че да не се пада под дадения минимум. Препоръчително е спирачната течност да се сменя заедно със смяната на накладките. Накрая болтът на апарата се завива обратно.


От съществено значение за продължителността на живота на накладките е начинът на шофиране - ако намаляването на скоростта се случва бавно и плавно, то автомобилът ще се движи по-дълго време с поставените нови накладки.


 


Видео за смяна на накладки :