Chastite.BG
0887 222 020 | 0889 255 251
Понеделник-петък 09:00-18:00
Историята на Opel от Chastite.bg Авточасти онлайн

 Историята на Opel


 


Авточасти опел


Днес  част от General Motors, Opel е несмки производител на моторни превозни средства с дългогодишна традиция, който е основан през 1863 г. от Адам Опел. Подобно на много други брандове, Opel започва своята дейност с нещо различно от автомобили - в този случай с шевни машини, а след това и с велосипеди. През 1899 г. фирмата навлиза в автомобилната индустрия, като купува от извесния немски математик и физик Фридрих Луцман малката му фабрика за производство на коли. Луцман става директор на автомобилните заводи на Opel. Когато Адам Опел умира, двамата му сина посвещават живота си на производството на автомобили и така доразвиват започнатия успешен семеен бизнес.


Авточасти опелСлед няколко години Opel прекратява работата си с Луцман и взима за свой нов партньор френския производител Дарак (Darracq). Така на бял свят се появява 4-цилиндровия модел - Опел Дарак. Това партньорство, продължило шест години, дава една добра основа на братята Опел през 1906 г. да се престрашат да представят своите първи собствени автомобили на изложението в Хамбург.


Така за кратко време Opel се превръща в най-големият производител на коли в Германия от началото на века. И ако до този момент придвижването с автомобили е било превилегия само на по-заможната част от германското общество, то през 1924 г. Opel е първата марка, която създава кола, предназначена за масово ползване от народа - така се появява моделът Opel Laubfrosch (в буквален превод - "дървесна жаба").


Авточасти опел


До 1930 г. Opel запазва лидерството си в произвеждането на автомобили в Германия. Това и партньорството с General Motors дават на бранда достъп вече и до чужди пазари, което разширява производството и дава предпоставка за започване на работа върху нови модели. Такивa например са Opel Olimpia - първият автомобил със самоносеща каросерия, камионът Opel Blitz и небезивестният Opel Kadett, като за кратко време фирмата достига до произоводство на над 120 хиляди коли годишно.


Любопитен факт от този период е, че през Втората световна война заводите на Opel в Рюселсхайм и Бранденбург са опожарени и цялата поточна линия на новия Kadett се изнася за СССР и всъщност от нея води началото си "Москвич 401".


Друг интересен момент от историята на марката е, че през 1985 г. се превръща в първият европейски производител, който слага на всичките си коли катализатор, който съдържа платинени нишки в така наречената "ламбда сонда" и по този начин неутрализира изпускането на вредните емисии от двигателя в природата.


Авточасти опел


През 1991 г. се появява наследникът на Kadett - Opel Astra, който е първият автомобил със специална система за странична сигурност. Седалките са направени така, че да не се получава ефектът на потъването, а на предпазните колани са сложени натяжни устройства. А малко по-късно от поточната линия слиза и първият модел на Opel с висока проходимост - Frontera.


Opel е първият немски автомобилен производител, който оборудва предните две седалки на колите си с предпазни въздушни възглавници. Патент на фирмата е и появилото се с производството на модела Vectra откачване на педалите при челен удар, като по този начин краката на шофьора при катастрофа се предпазват от наранявания.


Авточасти опелПрез 1996 г. е представен и първият миниван на марката - Sintra. В този период Opel започва да произвежда и първият турбодизелов двигател с по четири клапана на цилиндър и директно впръскване на горивото. Той се появява заедно с производството на Opel Corsa, изключително икономичен автомобил с достъпни цени на авточасти за опел


В последните години, с излизането на Opel Insignia през 2009 г., фирмата се старае да пробие в един изцяло нов клас, съставен от други тежки немски съперници - Мерцедес, БМВ и Порше, за които луксът е от първостепенно значение. Opel Insignia е кардинално нова концепция на Opel, която наградена с отличието "Кола на годината" за Европа.


 
В нашият онлайн магазин може да намерите авточасти онлайн за Опел.