Chastite.BG
0887 222 020 | 0889 255 251
Понеделник-петък 09:00-18:00
Амортисьори на колите, устройство и предназначение

 Амортисьори 


Амортисьорът - всъщност това е бутало, което е прикрепено към уплътнен резервоар, пълен с въздух или масло. Той е главен елемент в системата за окачване на автомобила. Функцията му е да осигурява максимално сцепление на колата с пътната настилка, като по този начин премахва колебанията и опасното клатене при преминаване през някаква неравност. Служи и за запазване на контрола над управлението и спирането на превозното средство. Изрядните амортисьори са основен фактор за комфорта на пътя и пътната безопасност.


Амортисьорите могат да бъдат два вида - двутръбни и еднотръбни. Двутръбните се разделят на газови и маслени амортисьори.За двутръбите газови амортисьори е характерно, че се използват за леки и лекотоварни автомобили и заради спецификата си на работа могат да бъдат монтирани само в една посока. Предимствата им са, че редуцират износването на окачването, аерацията и завъртането на колата при рязко спиране. По този начин се решават много от проблемите със стабилността и устойчивостта на автомобила по време на дълъг път.


Маслените амортисьори работят само с масло, за разлика от газовите, които са с газ и масло. Другото, което различава маслените от газовите, е, че първите не съдържат азотен газ, а въздух в горната част на резервната тръба. По този начин се създава усещане за по-меко окачване на автомобила. Този вид амортисьори са подходящи за градско шофиране или шофиране на къси разстояния.
Еднотръбните газови амортисьори съдържат газ с високо налягане, имат само една тръба без основен клапан, което прави посоката им на монтиране без значение. Те се охлаждат по-лесно, защото тръгбата е изложена на външния влияния (въздух). Нодестатъците им са, че трудно се слагат на автомобили, чиито серийни амортисьори са двутръбни, и при пробив или наранване на тръбата амортисьорът веднага се унищожава.


 


Топ производители на амортисьори


Най-големият доставчик в света на амортисьори e Kayaba. Компанията има производствени съоръжания в Япония, САЩ и Европа. 23 % от всички автомобили по целия свят излизат от производство с амортисьори Kayaba. Марката отдавна си е затвърдила позицията на лидер в областта, предлагайки продукти с висок стандарт и отлично качество, изработени чрез най-новите водещи технологии. Kayaba достига до почти целия европейски пазар, като продуктовата й гама включва първокласни маслени, газови и саморегулиращи се газови амортисьори.


Sachs е европейският лидер в производството на части за окачване. Серийно вгражда амортисьорите си в брандове като Mercedes, BMW, Audi, VW и др., което безкомпромисно показва, че качеството им, стабилността и комфорта, който създават при шофиране, покриват напълно изискванията на водещите световни производители на автомобили. Фирмата произвежда и спортни екипировки и често си сътрудничи с много отбори от Формула 1.


Друга световно известна марка, която вече повече от 50 г. предлага качествени авточасти, е Koni. Това са производителите и на едни от най-добрите спортни и състезателни амортисьори, за които е характерно, че са направени така, че твърдостта и височината им да могат да бъдат регулирани. Това дава свобода на действие на шофьорите, любители на бързите скорости.
Boge също е сред лидерите в производството на хидравлични и газови амортисьори, както и сервизни комплекти за инсталирането им. Пълната продуктова гама на фирмата включва над 4400 различни модела на амортисьори. Редица автомобили брандове като Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mazda, Volvo и др. слизат от поточната линия с авточасти Boge.