Chastite.BG
0887 222 020 | 0889 255 251
Понеделник-петък 09:00-18:00
14 мита за автомобилите от магазин за авточасти онлайн Chastite.bg

Повечето хора имат книжки и могат да шофират, но това съвсем не означава, че "разбират" от коли. И макар в България разбирачите да са много, ние от магазин за авточасти онлайн Частите БГ ще разбием 14 мита за автомобилите.


 

Оказва се че голяма част от нашите познания за колите съвсем не са истина, което ни накара да разбием тези 14 мита за автомобилите.

 

Някои от тях са остарели, някои са недоразумения, а един или два са опасни.

 

Всички те са доказано развенчани обаче!

 

1. Колите с ръчни скорости са по икономични от автомобилите с автоматична скоростна кутия.

 

Това се използва когато автоматиците се появяват на бял свят и автоматични трансмисии са сравнително нови като въведение при автомобилите.

 

След последните постижения в автомобилните технологии (както постоянно подобряващатата се автоматична скоростна кутия) напълно се елиминира предимството на ръчните кутии, а в някои случаи дори поставя автоматика пред тях напред.


 

2. Можете да направите колата си много по-мощна с гориво за реактивни двигатели.

 

Определено не - всъщност колата ви няма да тръгне на никъде, ако и сипете каквото и да е различно гориво от това за което е произведена. Конвенционалните двигатели на автомобилите не могат да се възпламенят керосина, което и основната причина колата да НЕ върви, камо ли по-бързо.

 

Миналата година камион за доставка на гориво случайно доставя керосин за реактивни двигатели до бензиностанция в Ню Джърси. Някои коли, които напълнили резервоарите се по това време, буквално спрели след няколко метра и не помръднали.

 

3. Един куршум в резервоара ще взриви колата ви на парчета.

 

Страхотно е когато в екшън филмите само с един точно отмерен изстрел добрият някак си винаги в последният момент улучва автомобила на злодея и неговото супер луксозно превозно средство се превръща на пух и прах...

 

"Ловци на митове" направиха опит и доказаха, че куршумите минават през резервоара - без огън. А както се досещата без огън няма експлозия.

 

4. Включването на климатика ще намали разода на гориво в сравнение с това да карате на отворени прозорци.

 

Това е най-трудно доказуемият мит за автомобилите. Mythbusters го тестваха с  SUV който с отворени прозорци стигна по-далеч, отколкото с включен климатик. От друга страна потребителите дават обратна връзка че ако прозорците са затворени и климатика е пуснат се забелязва "лек спад в разхода на гориво" Така или иначе препоръчваме да използвате климатика, особено през летните дни за да се запазите в твърдо състояние, а не да се разтечете по седалката и таблото.

 

За последното се позоваваме на проучване от 2004 г. GM и SAE. което установява, че както за седани, така и за ванове, при различни скорости, с пуснат климатик се изразходва малко повече гориво колкото с отворени прозорци.


 

5. Използване на мобилен телефон по време на зареждане може да предизвика експлозия.

 

Една лелка веднъж едва не ме уби на бензиностанцията, докато проверявах мейла си а тя зареждаше автомобила си. 

 

Федерална комисия по комуникациите разследва "слуховете", че мобилен сигнал може да запали горивните изпарения, и заключи: "Няма документиран инцидент, при който е установено, че използването на безжични телефони да причиняват пожар или експлозия на бензиностанция" и "научните тестове не установиха опасност от използването на мобилен телефон и изпарения на гориво. "

 

6. Можете да заредите повече гориво за парите си, когато напълните резервоара на колата сутринта?

 

Логиката зад това е, че когато температурите са ниски, бензина е по-плътен и така ще сипете по-голямо количество в резервоара от колкото през деня.

 

Както обаче всеки знае резервоарите са под земята където температурата е с много малки отклонения независимо от часа или сезона, което напълно развенчава този мит. И все пак ако ви се става рано, бензиностании колкото щеш.

 

7. Ако се скриете зад колата си при престрелка няма да ви уцелят

 

Друг доста често срещан елемент във екшън филмите...  Някои куршуми може да не са достатъчно мощни, че да пробиват стомана, но не залагайте на това ако държите на живота си.

 

Ако попаднете по някаква причина в средата на ганстерска война, намерете стена, камък или нещо доста по масивно, за да се предпазите или най добре не се навирайте по ганстерските войни...

 

8. Чистият бензин е по лош и ще навреди на вашия автомобил.

 

Всъщност, няма основателна причина да се избират горива с добавки. Повечето бензиностанинции рекламират своите добавки и могат да поставят допълнителни елементи в техния бензин, но при използване на нормален такъв няма да навредите на двигателя по никакъв начин - той трябва да отговаря на същите стандарти както по скъпия.


 

9. Електрическите автомобили е по вероятно да се запалят в сравнение с конвенционалните коли.

 

Истории за подобни митове доста са се разпространили, но истината е, че автомобилите задвижвани с гориво може да се запалят точно толкова колкото и електрическите.

 

През 2012 г. Highway Traffic разследват катастрофата, свързана с риск от пожар при Chevy Volt, и заключва: ". The NHTSA не вярва, че при Chevy или други електрически превозни средства има по-голям риск от пожар, отколкото при бензиновите превозни средства"

 

10 Toyota Prius харчи повече гориво от BMW M3.

 

Този мит дори не е мит... като идва от епизод през 2009 на "Top Gear", в който се проведе изпитание, при което мощното BMW навъртя повече километри за литър от колкото малкия хибрид. Но това, което хората забравят, е, че този тест е направен на писта, а Prius -а  беше настъпен до краен предел докато БМВ - то си поддържаше скорост.

 

Да, М3 е по-ефективн от Приус, но при много специфични условия. Ако карате по обществените пътища и искате да харчите по-малко за гориво, вземе хибрида. 

 

11. Вие трябва да сменяте масло на всеки 5000км. Или никога не го сменяйте...

 

Това правило може и някога в живота да е било истина. До сега, тези митове са толкова развенчани че имат дори собствена страница в Уикипедия и множество снимков материал придружен с недоумения как може някой да не смени масло за 100 000 км. На свой ред, зад този мит има друг мит: Вие всъщност никога не трябва да сменяте масло на вашия автомобил.

 

Повечето съвременни автомобилни производители препоръчват смяна на маслото на 10 хиляди км. "В крайна сметка, ако пропуснете да го направите самото масло ще изгуби от качеството си и ще спре да помага на двигателят да движи елементите които го поддържат жив"

 

12. Мръсната кола е с по-нисък разход на гориво, отколкото чистата.

 

Мисленето тук е, че калта по автомобила ще работи на принципа на топката за голф, с намаляване на съпротивлението. Mythbusters проверява и този мит, и е установено, че частиците мръсотия всъщност създават повече триене - и може да увеличи разхода на гориво с цели 10%.


 

13. По доброто гориво позволява на скапания автомобил да върви по-добре.

 

Премиум горивата наистина имат някои добавки, които увеличават възможностите на спортните, нови автомобили, но със сигурност вашият стар Ford или Golf няма да полети...

 

В повечето случай подобрението се състои в това, че горивото е с по високо октаново число, което не добавя конски сили към старата кошница, която ползвате за пренос на дърва за баба ви!

 

14. Червени автомобили имат по добро ускорение отколкото не-червените коли.

 

Когато става дума за ускорение при колите цвета не прави разликата. И за този мит не мислим, че е необходимо да даваме доказателства против "кончето"

 


 

Бонус: BMW шофьорите са най-големите тъпаци на пътя?

 

Това, оказва се е вярно. През 2012 след проучване на трафика за това колко често шофьорите спират на пешеходци пресичащи улицата, се оказва, че имено собствениците на баварски возила са най-лошия пример. Изследването е направено за The New York Times, ако искате вярвайте. :)